SALONPRODUKTER UDVIKLET AF FRISØRER TIL FRISØRER 

NATURLIGE OG CERTIFICERET ØKOLOGISKE INGREDIENSER

PRODUCERET I DANMARK

PRODUCERET I DANMARK

Din kurv

Din kurv er tom

Se alle produkter

Forebyg allergi i frisørfaget

Forebyg allergi i frisørfaget

Af Lene Stiil, medstifter, AllergyCertified

Frisørfaget er det fag, der taber foran alle andre fag. Alle. I hvert fald når det gælder, hvor lang tid man typisk arbejder med sit fag. Ikke meget mere end otte år bliver det til i gennemsnit. Og det er vel at mærke inklusiv læretiden. Vi gentager lige – OTTE år.

Lidt under halvdelen af frisørerne stopper ganske enkelt i faget. De lægger saks og kam fra sig, og hvis de er heldige, går de i gang med at uddanne sig til noget andet. Cirka halvdelen af dem der stopper, angiver hudeksem og allergi forårsaget af kemikalier som grunden til, at de stopper.

Det er ikke bare alarmerende, det er også dumt, da det er helt unødvendigt.

Vi har besøgt den nyåbnede ZENZ salon i Roskilde, hvor Cecilie Bendix Schaarup-Jensen er bestyrer. Cecilie tog en snak med AllergyCertifieds toksikolog Ewa Daniél om allergi og frisører.

AllergyCertified interview with hairdresser Cecilie
Cecilie Bendix Schaarup-Jensen, Manager hos ZENZ Roskilde, og Ewa Daniél,  toksikolog hos AllergyCertified.

Hvorfor får frisører allergi?

Ewa: Vi ser typisk, det sker, når man arbejder med produkter hver dag, hvor der stadig er Methylisothiazolinone (MI) eller Methylchloroisothiazolinone (MCI) i eller produkter hvor Nikkel-indholdet er højt.

Cecilie: Jeg begyndte at få symptomer ret hurtigt efter, jeg var begyndt på uddannelsen. Efter at have døjet med kløe og rød hud igennem længere tid, tog jeg til lægen. Her kunne de ikke hjælpe, så jeg fik en tid hos en hudlæge til en lappetest. Den viste, at jeg er allergisk overfor præcis de stoffer – MI, MCI og Nikkel.

Hvilke symptomer skal man være obs på?

Cecilie: For mit vedkommende begynder det som en kløe typisk på mine ben og arme. Mine øjne kan også løbe i vand. Det er meget generende og ubehageligt.

Ewa: Jeg bliver ofte spurgt, om der kommer nogle forvarsler på hudallergi. Altså kan man ligesom se, der er noget på vej og så nå at stoppe med at bruge et bestemt produkt. Det kan man desværre ikke. Der sker det, at huden bliver sensibiliseret uden kroppen reagerer egentligt allergisk. Og når man så først er blevet sensibiliseret overfor et stof og efterfølgende møder stoffet igen, kommer den allergiske reaktion. Så vi taler altid om forebyggelse, da det er forholdsvis ligetil at forebygge hudallergi. 

Hvad kan man gøre som frisør og frisørelev for at forebygge at få allergi?

Ewa: Altså jeg synes jo, det vigtigste er at bruge produkter, der ikke indeholder allergener. Derudover er det afgørende at bruge handsker, så man undgår direkte hudkontakt

Cecilie: I løbet af elevtiden får vi også at vide, det er vigtigt at bruge handsker. Alligevel har jeg hørt flere historier om, at der nogle steder er begrænsninger på antallet af handsker og man derfor opfordres til at bruge handskerne flere gange.

Ewa: Ja, det giver så slet ingen mening, for jo mere og oftere du bruger en handske, jo større er risikoen for, at de allergene stoffer trænger igennem handskerne og alligevel får kontakt med huden. Det er jo helt galt.

Er erhvervsbetinget allergi også en udfordring, når man får fri?

Cecilie: Ja, for mit vedkommende skal jeg jo undgå de stoffer, jeg er allergisk overfor, og det skal jeg uanset om jeg er på arbejde, derhjemme eller på besøg hos familie og venner.

Ewa: Forskellige studier har vist, at din livskvalitet falder, hvis du får allergi. Det skyldes hovedsageligt, at du er bange for at give allergien videre til andre – hvilket ikke kan lade sig gøre. Eller du er flov over din hud, når du har et allergisk udbrud. Og også fordi du ofte flere gange om dagen, bliver mindet om, at du har en kronisk sygdom, fordi du bliver nød til at tænke over, om du udsætter din hud for de stoffer, du ikke kan tåle. Så det er SÅ meget bedre at forebygge allergien og undgå at få den end at skulle leve med den resten af livet.

Cecilie: Det kan jeg kun skrive under på. Jeg synes, det er så vigtigt at vi i frisørbranchen får talt om allergi, og de kemikalier vi bliver udsat for. 

Fakta: Cirka 27 procent af den voksne befolkning i Europa er allergisk overfor et eller flere stoffer ifølge AllergyCertified. Hudallergi er en kronisk sygdom. Alle kan udvikle hudallergi, og alle kan forebygge hudallergi.

AllergyCertified er grundlagt i 2014 af to danske kvinder. Organisationen har nogle af de strengeste sundhedskriterier på markedet. For eksempel bliver produkterne ikke kun vurderet ud fra allergener, der bliver også set efter, om der er klassificerede hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende stoffer i produkterne. AllergyCertified har certificeret cirka +2200 produkter. Indtil videre.  (2022)

ZENZ Organic Hairdressing er den største grønne frisørkæde i Danmark med egne saloner og produktlinje. ZENZ Organic Products er en komplet serie af eksklusive salonprodukter baseret på naturlige og certificerede økologiske ingredienser af højeste kvalitet. Produkterne bruges af professionelle frisører over hele verden og en stor del af produkterne er AllergyCertified og hedder Pure. Find alle Pure produkter her.

Previous post
Next post